Εχθροι στον φοινικα

Ο ξενόφερτος κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος, ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών, έχει εξαπλωθεί και σε ολόκληρο το νομό Αττικής και καταστρέφει τους φοίνικες. 

4 entomo

Ο ρυγχωτός κάνθαρος rhynchophorus ferrugineus και η πεταλουδα paysandisia archon αποτελουν σοβαρα προβλήματα των φοινικοειδών. 

Ειναι εντομα ξυλοφάγα και ο εντοπισμος τους ειναι πολυ δυσκολος επειδη ζουν και τρεφονται απο τον κορμό των φοινικων και στις βασεις των φύλλωντα εντομα μεταναστευουν και προσβάλουν υγιεις φοινικες τους ζεστους μήνες

Τα θηλυκά του εντόμου γεννούν εκατοντάδες αβγά σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Όταν εκκολαφθούν, οι προνύμφες ανοίγουν στοές στο εισχωρούν στο εσωτερικό του φοίνικα ανοίγοντας στοές μέσα στον κορμό, οι οποίες φτάνουν σε μήκος ακόμα και το ένα μέτρο και προκαλούν τελικά το θάνατο του δέντρου.

Συμπτώματα και ζημιές

foinikasΟι βλάβες δεν γίνονται ορατές παρά μόνο στα τελικά στάδια της προσβολής, όταν τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν.

Χαρακτηριστικά ειναι τα τα ίχνη απο αποχωρήματα εντόμων μαζί με ινώδη ιστο του φοίνικα, φαγώματα στα φύλλα καθώς και οπές στην βάση τους.

 

Αντιμετώπιση

tick bull  Όλα τα προσβεβλημένα φοινικόδεντρα να καταστρέφονται από τη βάση και η καταστροφή τους με φωτιά γίνεται στο αρχικό στάδιο της προσβολής πριν την έξοδο των ακμαίων και την αναπαραγωγή τους. Οι προσβεβλημένοι φοίνικες πρέπει να ανοίγονται στα δύο (στη μέση) και να καταστρέφονται όλα τα βιολογικά στάδια του εντόμου

tick bull  Να γίνονται θεραπευτικές επεμβάσεις στα προσβεβλημένα δέντρα με έγχυση εντομοκτόνων στις οπές με διασυστηματικά εντομοκτόνα

tick bull  Να γίνεται χρήση παγίδων με φερομόνη συνάθροισης και προσελκυστικά τροφής. Οι παγίδες τοποθετούνται στο έδαφος αλλά και σε άλλα ύψη με σκοπό να συλληφθούν τυχόν αναρριχώμενα ή ιπτάμενα ακμαία

tick bull  Εναλλακτική και οικολογική λύση οι εντομοπαθογόνοι νηματώδεις οι οποιοι προσβάλουν το σκαθαρι και την πεταλουδα εισβαλοντας απο τα φυσικά ανοιγματα των εντόμων χωρις να επηρεαζουν τα φυτα τα θηλαστικα και τον ανθρωπο

 

Για αποφυγή μετακίνησης του εντόμου σε νέες περιοχές συστήνονται τα εξής:

tick bull  Αποφεύγεται η μετακίνηση φοινικόδεντρων από τις περιοχές που έχουν παρατηρηθεί προσβολές στις αμόλυντες περιοχές.

tick bull  O καθαρισμός των κεφαλών των φοινικοειδών γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να παρεμποδίζεται η αποσάθρωση των οργανικών υλικών στις μασχάλες των φύλλων του φυτού, όπου τα θηλυκά έντομα προτιμούν να εναποθέσουν τα αυγά τους.

tick bull  Το κλάδεμα να γίνεται από τα μέσα Δεκεμβρίου - μέσα Φεβρουαρίου που μειώνεται η κινητικότητα του ακμαίου.

tick bull  Να γίνονται προληπτικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα, ιδίως μετά το κλάδεμα, ώστε να αποτραπεί η ωοτοκία του εντόμου.

 

Για ολα τα παραπάνω η εταιρεια μας ειναι διπλα σας ωστε να σας δώσει τις απαραιτητες συμβουλες και να εφαρμοσει ολες τις παραπανω μεθόδους ωστε να εχετε ενα υγιη φοινικα.

4ο χλμ Λεωφόρος Καλυβίων-Λαγονήσι, ΤΚ 19010 6977772865